DNA analyse Voeding - Gezondheid - Beweging

Wat is een DNA-analyse?

Voordat we de toepassing van een DNA-analyse uitleggen, in het kort; Wat is DNA?

Je DNA bestaat uit ongeveer drie miljard DNA-letters. Ieder mens is uniek, maar genetisch gesproken zijn we voor 99,9% identiek. De 0,1% die overblijft zorgt voor de verschillen die van jou een individu maken. We noemen deze verschillen genetische varianten. Er zijn verschillende soorten genetische varianten. De meestvoorkomende zijn tegelijkertijd de kleinste en de belangrijkste, en betreffen een verandering van één enkele letter ergens in je DNA. Dit type variant noemen we SNP (dat spreek je uit als ‘snip’).

Ons DNA bevat zo’n tien miljoen SNPs. Eén SNP kan het verschil zijn tussen wel of geen lactose kunnen verteren, drie kilo lichter of zwaarder zijn en bruine of blauwe ogen.DNA wat is dat?

Genen, chromosomen, DNA je hoort er steeds meer over. Om je afkomst te bepalen, om risico's op ziektes te "voorspellen", om je talenten te ontdekken en om te bepalen hoe je kunt afvallen. Een dynamische wetenschap (genetica) waar bijna dagelijks nieuw ontdekkingen worden gedaan.

Je DNA is informatie die is opgeslagen in je genen. Die genen zijn weer een combinatie van de genen van je ouders. Het is een unieke samenstelling van genen (informatie) die jouw persoonlijke kenmerken, voorkeuren, talenten (sterkten en zwakten) bepalen. Jouw pakket aan informatie in je genen heet een DNA-profiel. DNA-profielen zijn uniek, elk mens heeft een eigen unike DNA-profiel. DNA bevindt zich elke lichaamscel, daarom kunnen rechercheurs die een "crime scene" onderzoeken bepalen of een dader ergens aanwezig was. Bij CSI op TV zie je ze weken onderzoek in 5 minuten uitvoeren en direct weten ze de dader in een database te vinden. In de praktijk duurt het langer en is het altijd de vraag of het DNA-profiel van de dader ergens is opgeslagen.

Genetica voor je gezondheid

Medische wetenschappers doen onderzoek naar DNA en de werking van medicijnen. Bijvoorbeeld om te voorspellen welke chemo-kuur het beste zal werken bij een bepaalde patiënt. dit eet farmaco-genetisch onderzoek. Het doel is om op basis van DNA te verklaren waarom een geneesmiddel in de gebruikelijke dosering werkt of juist onverwachte bijwerkingen geeft. Hier vind je het standpunt van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) over de toepassing  van farmacogenetica.

Analyseer je DNA en verbeter je gezondheid?

dna analyse micro array
Een DNA-analyse; In ons lab halen we eerst je DNA uit de wangslijmcellen die je verzameld hebt met een wattenstaafje. Vervolgens analyseren we je DNA met een soort chip – een microarray – die je DNA test op ongeveer 700.000 veelvoorkomende varianten. Door je inzicht te bieden in je eigen biologie stimuleren we bewustwording en stellen we je in staat om zelf betere keuzes te maken

Je DNA-sample wordt verwerkt en geanalyseerd in het genetisch laboratorium van een Nederlands Universitair Medisch Centrum; Erasmus in Rotterdam. We gebruiken een gevalideerde en beproefde methode om je DNA te analyseren. Valideren betekent dat de conclusies van onze analyses zijn bevestigd met andere vormen van onderzoek. Onze wetenschappers hanteren strenge selectiecriteria en maken gebruik van de laatste wetenschappelijke inzichten bij het opstellen van de rapporten. Wij werken 100% transparant. Geen onzin dus! Wij bieden volledig inzicht in wat je uitslagen wel én niet betekenen. Wij werken samen met universiteiten, hogescholen en andere kennisinstituten om ervoor te zorgen dat onze werkwijze voldoet aan de hoogste wetenschappelijke standaarden.

De uitslag van een DNA-analyse moet praktische handvatten geven waarmee je je lifestyle en je gezondheid kunt verbeteren.

Er zijn verschillende aanbieders van DNA-testen. Wij gebruiken de DNA-wetenschap voorzover het bewezen is. Dus geen vermoedens, geen vage waarschuwingen, alleen conclusies en informatie die onderbouwd is. De wetenschap doet bijna dagelijks nieuwe ontdekkingen, de kennis over DNA en de toepassing van de DNA-kennus groeit met de dag. Daarom wordt onze rapportage regelmatig uitgebreid en heel soms ook ingekort. Om eerlijk te zijn, heel soms moet je ook op iets terug komen omdat achteraf blijkt dat de onderbouwing toch niet "hard" genoeg bleek. Wij lopen voorop door een combinatie van moderne technologie, betrouwbare wetenschap en veelbelovende innovaties.


Wat vertelt DNA

Het obesitas gen

In 2007 was het FTO-gen het eerste gen waarvan werd vastgesteld dat het een rol speelt in het lichaamsgewicht. Daardoor werd het gen door de media bestempeld als het obesitasgen. Meer dan 10 jaar later en vele onderzoeken verder is FTO nog steeds het gen dat van alle genen de sterkste associatie heeft met obesitas. Ontdek of jij drager bent van het obesitasgen, wat voor effect het obesitasgen heeft op jouw lichaamsgewicht en wat je kunt doen om het effect van dit gen te beperken.

Overgewicht is 50% genetisch bepaald

Je lichaamsgewicht is voor ongeveer 50% erfelijk bepaald. Dat betekent dat ongeveer de helft van de variatie in lichaamsgewicht kan worden toegeschreven aan genen en de andere helft aan invloeden van buitenaf. Wij analyseren 192 posities in je DNA om je aanleg voor overgewicht bepalen. Kom erachter voor welk deel jij je genen de schuld kunt geven van je lichaamsgewicht en met welke aanpassingen aan je levensstijl je de impact van je genen zoveel mogelijk kunt beperken.

Diabetes type 2 genen of lifestyle?

Als je diabetes type 2 hebt, maak je te weinig insuline aan of reageert je lichaam minder goed op insuline, waardoor er te veel suiker in je bloed blijft zitten. Dat is op lange termijn heel schadelijk voor je gezondheid. Wij testen of jij drager bent van het gen dat de sterkste associatie heeft met diabetes type 2. Leer hoe het zit met jouw insulineproductie en risico op diabetes type 2 en wat je daaraan kunt doen.

Hoe gevoelig ben jij voor vet in voeding?

Het gen PPARγ speelt als soort van vetsensor een centrale rol bij de vorming van nieuw vetweefsel. Een variatie in dit gen heeft gevolgen voor hoe je lichaam omgaat met het vet uit je voeding en daarmee je gevoeligheid voor een ongezonde levensstijl. Hoe zit het met jouw gevoeligheid voor een ongezonde levensstijl?

Lactose intolerantie

Lactose is een suiker (een koolhydraat) die voorkomt in melk – daarom noemen we het ook wel melksuiker. Dit stofje wordt in de darmen afgebroken door het lichaamseigen enzym lactase, maar bij veel mensen – ongeveer 65% van de volwassenen wereldwijd – neemt de lactaseproductie af zodra ze geen borstvoeding meer krijgen. In dat geval breekt het lichaam de lactose in zuivelproducten niet meer of minder goed af, wat voor vervelende klachten kan zorgen – denk aan buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Als je deze klachten ervaart bij het eten van normale hoeveelheden zuivelproducten, ben je lactose-intolerant. Ontdek of jij een hogere kans hebt op lactose-intolerantie omdat je het lactase-enzym niet meer produceert en wat je kunt doen om klachten te voorkomen en toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Wat doet koffie (cafeïne) voor jou?

Cafeïne kan positieve (alertheid, prestatievermogen) en negatieve effecten hebben (angstige gevoelens, slaapproblemen). De reactie op cafeïne verschilt sterk per persoon en is onder andere afhankelijk van je cafeïneconsumptie en je genetische aanleg. We bieden je inzicht in hoe effectief jouw lichaam cafeïne afbreekt, of je de inname ervan beter kunt beperken voor je gezondheid, en of je er iets aan hebt om je sportprestaties te verbeteren.

Veel mensen nemen cafeïne om hun alertheid en prestaties te verbeteren. Het gebruik van cafeïne kan echter ook nadelige gevolgen hebben, zoals het opwekken van angstige gevoelens en slaapproblemen. Een genetische variant in het ADORA2A-gen bepaalt mede of je dat kopje Italiaanse espresso na een etentje met een gerust hart kunt opdrinken, of het misschien toch beter kunt afslaan.

Gluten intolerantie -glutengevoeligheid -glutenallergie

Mensen met glutenintolerantie of coeliakie kunnen niet tegen gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Daarnaast is haver vaak besmet met tarwe. Bij mensen met glutenintolerantie veroorzaakt voedsel met gluten een beschadiging van de darmwand, waardoor op den duur voedingsstoffen minder goed kunnen worden opgenomen. Hierdoor ontstaan allerlei klachten in het lichaam. We analyseren de meest voorkomende genetische varianten die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van glutenintolerantie. Zo kom je te weten of je de ontwikkeling van glutenintolerantie bij jezelf zo goed als zeker kunt uitsluiten of niet.

Genetische aanleg voor een tekort aan vitaminen

Heb je een genetische aanleg om een tekort aan bepaalde vitaminen op te bouwen? Heb je verhoogde risico's? Of compenseer je dit al met je lifestyle, suppletie, beweging, of op een andere manier. Met de DNA-analyse weet je waar een mogelijk risico zit en kun je nagaan of jij dit risicoop onder controle hebt. In samenspraak met een coach of healthcare professional is snel te achterhalen of je iets kunt doen of moet doen, of dat alles akkoord is. De analyse geeft het mogelijke risico weer op tekorten aan; A, C, B2, B6, B12, foliumzuur en D.

Vetten, omega-3, verzadigde vetten

Heb je extra omega-3 nodig? Of juist minder omega-6? Met de uitslag van je test en het advies van je coach weet je het. De hoeveelheid en precieze samenstelling van deze onverzadigde vetzuren in je lichaam is niet alleen afhankelijk van de inname via de voeding, maar ook van het vermogen van het lichaam om deze vetzuren zelf aan te maken. Dat vermogen wordt sterk beïnvloed door je genen. Met onze DNA-analyse kom je te weten of je extra profijt hebt van een hogere inname van omega 3-vetzuren en wat je kunt doen om je inname te verhogen.

Vet in voeding is altijd een mengsel van een groot aantal verschillende verzadigde en onverzadigde vetzuren. Voor het gemak worden deze twee typen vetzuren meestal aangeduid met verzadigd en onverzadigd vet. Een hoge inname van verzadigd vet verhoogt niet alleen het risico op hart- en vaatzieken, maar kan afhankelijk van je genen ook je gewicht nadelig beïnvloeden. Een variant in het APOA2-gen verklaart waarom sommige mensen zwaarder wegen bij een hoge inname van verzadigd vet.

Voor welke sport heb jij aanleg?

Het komt niet zo vaak voor dat een goede marathonloper ook een goede sprinter is. Dat is aan de ene kant een kwestie van training, maar ook genetische verschillen spelen een belangrijke rol. Zo is explosieve spierkracht, die je bijvoorbeeld gebruikt bij kogelstoten en sprinten, voor meer dan 70% erfelijk bepaald. Bezit jij het gen voor snelheid, net zoals de meeste topsprinters, of heb je meer de spieropbouw van een marathonloper?

Krachtsport of duursport? Het uithoudingsvermogen van een duursporter en de explosiviteit van een krachtsporter of sprinter zijn tegengestelde extremen van het atletisch prestatievermogen. Het komt dan ook niet vaak voor dat een goede duursporter ook een sterke sprint in de benen heeft – of omgekeerd. Wij hebben voor zowel kracht en snelheid als voor uithoudingsvermogen een genetische score ontwikkeld. In totaal testen we 17 genetische varianten om je een inschatting te kunnen geven van waar jouw talent ligt.

Hoe snel je herstel je na sport, verbeter je planning: Hoeveel spierschade je oploopt tijdens intensieve inspanning en hoe snel het herstel verloopt verschilt van persoon tot persoon en is mede afhankelijk van je genen. Sommige mensen lopen meer spierschade op dan anderen en hebben daarom een langere hersteltijd nodig.

Het complete rapport bevat nog meer informatie, bovenstaande de belangrijkste die te maken hebben met overgewicht, voeding, gezondheid en afvallen. Hier vind je het hele overzicht.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...