Coaching naar oorzaak

Het begeleiden van afvallers is maatwerk!

Als je de oorzaak van het overgewicht niet kent, gaat de oplossing nauwelijks werken. Om langdurig effect te bereiken en echte veranderingen te realiseren moet je weten wat de oorzaak is, pas dan kun je een goede aanpak selecteren. Jouw RESET36-coach heeft voor elke oorzaak een passende methode.

6 vormen van overgewicht, kies jouw type obesitas


Het coachingsgesprek

Het coachen van mensen die willen afvallen is te vergelijken met het coachen van medewerkers, je wilt een gedragsverandering, je wilt mensen zichzelf laten verbeteren. Als coach faciliteer je dit proces, je helpt, begeleidt, instrueert en helpt mensen hun eigen motivatie te vinden, en vooral, je blijft die motivatie en hun doelstelling in beeld houden. Een soort kompas die de richting aangeeft.
coaching GROW model

Een coachingsgesprek begint met de vraag; hoe is het gegaan de afgelopen periode? Wat ging goed, wat ging fout en wat kon beter? De feedback van de cliënt wordt naast de doelstelling gelegd. Ben je onderweg, zijn er resultaten en verbeteringen, wat kan de cliënt zelf verbeteren. Stel zelf verbeteringen voor. Maak een plan, vraag om bevestiging van de cliënt en plan de volgende afspraak in. Dit GROW model, een afkorting voor Goal (doelstelling), Reality (de weging, de realiteit), Options (mogelijkheden, verbeteringen), Way forward (de volgende stappen, het plan voor de korte termijn) is een bewezen methode om mensen te begeleiden in het bereiken van hun doel.

SMART doelstelling - 5 kilo afvallen in 36 dagen

SMARTdoelen, een doelstelling die specifiek is (10 kilo afvallen), meetbaar (10 kilo in 8 weken), aanvaardbaar (en ambitieus) dus bereikbaar maar wel met ambitie ( geen halve kilo per 3 maanden), realistisch (dus niet 10 kilo in 1 week maar gemiddeld 4 - 8 kilo per maand) en tijd-meetbaar, dus een meetbaar doel in een bepaalde periode (gewicht of kledingmaat binnen 3 dagen.

SMART-doelstellingen om af te vallen helpen de cliënt om door te zetten om realistische verwachtingen na te streven en om succesvol te zijn.

Follow up

Na het vieren van de bereikte doelstelling volgt het behouden van de goede resultaten. Een afgeslankt lichaam heeft per 5 kilo minder-gewicht ook 70 kcal per dag minder nodig. Dus 10 kilo afvallen betekent daarna elke dag 140 kcal minder eten. Een uitzondering ontstaat als de cliënt heeft gesport en ook heeft gewerkt aan het vergroten van de spiermassa. Bij hetzelfde lichaamsgewicht is er meer energie nodig, spieren verbranden meer energie om zichzelf in stand te houden als vetweefsel.

Gewichtsbeheersing

De gemakkelijkse methode is om 4-5 dagen per week het intermittent fasting-ritme vast te houden. De nieuwe manier van eten en de tips voor de nieuwe lifestyle zorgen voor resultaat.

Wij gebruiken cookies om op basis van je bezoek aan de verschillende pagina's en websites ons aanbod en onze content beter af te stemmen op bezoekers en om onze marketinginspanningen te meten. Meer details hier.
x
Loading...