Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

Voeding met vezels

Vezelrijke voeding

VOEDING MET VEEL VEZELS

Zorg voor 25 tot 30 gram vezels per dag in je voeding.

In onderstaande lijst vind je produkten die rijk zijn aan voedingsvezels, sommige zijn geschikt tijdens het afvallen, de 36 dagen en andere zijn geschikt daarna als je je gewicht wilt beheersen. Geniet van onderstaande groenten, noten en fruit die veel vezels bevatten.

lijst vezelrijke voeding

CONCLUSIES VOEDING MET VEZELS

Goede voeding kiezen blijft een dagelijkse puzzle, maar is de moeite waard. Stap voor stap voeg je nieuwe voeding toe aan jouw dagelijkse gewoonten. Granen zoals teff, gerst en haver zijn rijk aan vezels maar bevatten vaak veel koolhydraten. Net zoals fruit. Noten zijn een mooie bron van vezels en geven best wel wat proteïnen, maar zijn ook weer rijk aan vet.

WELKE VOEDING MOET JE NOU KIEZEN?
Begin je voeding te plannen, kies eerst voor een hoog gehalte aan proteïnen, en vervolgens rijk aan vezels. De gezonde vetten kun je niet vermijden. De koolhydraten zijn de sluitpost.

Op reset36-dagen moeten eiwitten de grootste bron van energie zijn. Aanvullen met groente. Na de eerste 36 dagen voeding selecteren met veel proteïnen en vezels, aanvullen met 200-300 gram groente en 1 stuk fruit. Gebruik voedingswaarden tabellen om te kiezen uit granen, noten en fruit en selecteer op basis van de hoeveelheid. 30 gram per dag, eet smakelijk.

GEMAKKELIJK EXTRA VEZELS

Het lukt niet altijd om aan je dagelijkse dosis vezels te komen. 30 - 40 gram per dag..... Zeker tijdens het afvallen ondersteunen vezels jouw proces, maar ook daarna tijdens de gewichtsbeheersing spelen vezels en belangrijke rol. Vezels verzadigen, zijn voeding voor je darmbacteriën, zijn bouwstof voor o.a. vetzuren, zij helpen in de afvoer van afval en toxinen en ondersteunen een tijdige en gemakkelijke ontlasting.

Het nieuwe merk Nutrins (een zusje van Reset36) heeft een speciaal vezel-complex gemaakt: Volledige vezels. 1 Schepje bevat 7,5 grqam vezels. Het is een combinatie van verschillende typen vezels: Acacia, Baobab en Inuline, versterkt met L-glutamine en het Ayur vedische triphala. Bekijk het hier in de Nutrins-webshop, of vraag meer info bij je coach.

Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet en kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: oplosbare vezels en onoplosbare vezels. De belangrijkste voedingswaarden en gezondheidsvoordelen van vezels:

Oplosbare Vezels:

Voorbeelden van voedingsmiddelen met oplosbare vezels zijn haver, gerst, bonen, erwten, appels, sinaasappels, wortels en lijnzaad. Gezondheidsvoordelen: Bevordert een gezonde spijsvertering en voorkomt constipatie door water in de darmen op te nemen en de ontlasting zachter te maken. Helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door de opname van suikers te vertragen. Kan het cholesterolgehalte verlagen door galzuren te binden en te verwijderen uit het spijsverteringsstelsel. Kan een gevoel van verzadiging bevorderen en zo helpen bij het beheersen van het lichaamsgewicht.


Onoplosbare Vezels:

Voorbeelden van voedingsmiddelen met onoplosbare vezels zijn volkoren granen (zoals tarwezemelen), noten, zaden, aardappelen, tomaten en groene bladgroenten. Gezondheidsvoordelen: Voegt bulk toe aan de ontlasting en vergemakkelijkt zo de doorgang door het spijsverteringsstelsel, waardoor constipatie wordt voorkomen. Helpt bij het handhaven van een gezonde darmfunctie.


Totaal Vezelgehalte: Totaal vezelgehalte verwijst naar de som van oplosbare en onoplosbare vezels in een voedingsmiddel. Een vezelrijk dieet is geassocieerd met een verminderd risico op verschillende gezondheidsproblemen.


Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH): De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels varieert afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht en activiteitsniveau. Over het algemeen wordt aanbevolen om minstens 25-30 gram vezels per dag te consumeren.

Waarschuwing:

Het is belangrijk om je vezelinname geleidelijk te verhogen om darmongemakken te voorkomen. Voldoende water drinken is ook belangrijk om vezels goed te laten werken.
Voedingsvezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Ze zijn een essentieel onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.